La importància de cantar durant l’embaràs

Cada vegada són més les investigacions que demostren que les experiències i sensacions viscudes abans de néixer són essencials per a la formació de la personalitat i determinants per al futur. Com bé sabem, la comunicació de la mare amb el nadó intrauterí beneficia enormement el seu desenvolupament emocional.

CANTAR, és una manera meravellosa de comunicar-se amb ell, de connectar, interaccionar i enfortir el vincle d’una manera molt especial. A més, hem de recordar que l’audició és l’únic sentit que dins de l’úter permet el nadó el contacte amb el món exterior i rebre informació de la mateixa.

Quins són els beneficis en cantar?

  • S’afavoreix el sistema nerviós del bebè intrauterí ajudant a que es desenvolupi adequadament.
  • Es generen noves neurones, facilitant els processos cognitius després del naixement i les neuroconnexions.
  • Se segreguen una gran quantitat d’endorfines que es transmeten al nadó a través de la placenta.
  • S’expressen sensacions, emocions i estats d’ànim propis d’aquesta etapa i s’alleugen tensions i pors afavorint el benestar de la mare, i per tant, el del nadó.
  • S’augmenta la connexió amb una mateixa i la consciència corporal i pot ajudar molt a millorar la respiració i la relaxació.

Si se li canta a el nadó durant l’embaràs, després de néixer, el nadó reconeixerà la veu de la mare i també les cançons que li ha anat cantant habitualment. Quan li torni a cantar aquestes cançons, reconeixerà la seva vivència intrauterina i sentirà confort, seguretat i benestar emocional i es relaxarà.

Com percep el cantar de la mare?

La veu materna ja es percep des de les primeres setmanes. Primer com a vibració, i més endavant, com so (a partir de la setmana 8, ja percep les estimulacions auditives, tot i que encara no reaccioni a elles).

El so que produeix la mare en cantar s’amplifica (respecte a la parla) i l’esquelet l’absorbeix i distribueix. El so viatja a través de la columna vertebral i s’allotja majoritàriament en les vèrtebres que queden a l’altura del ventre i la pelvis es converteix en una gran caixa de ressonància. (Recordem que la veu de la mare és especialment apta per a la conducció òssia i especialment per la columna vertebral ja que es compon bàsicament de freqüències agudes).

A partir de la setmana 20, el nadó intrauterí no només sentirà la veu de la mare en vibrar el líquid amniòtic, sinó que començarà a escoltar-la captant la seva intenció comunicativa i responent amb moviments. I cap a la setmana 24, l’aparell auditiu ja estarà totalment format.

El cant prenatal en Musicoteràpia.

En moltes cultures s’ha utilitzat el cant i el seu aprenentatge durant l’embaràs sabent dels efectes beneficiosos que té tant per al nadó com per a la mare. En musicoteràpia, es treballa el cant prenatal des de diferents mètodes i tècniques en tallers en què es pot compartir l’experiència amb altres mares o parelles.

Una de les tècniques és el Cant Carnático. Amb ell, s’aprèn a realitzar una sèrie de vocalitzacions acompanyades de respiracions pausades, profundes i abdominals, a estimular la gola (la quin interactua amb el canal vaginal -quan la gola es distén o es contreu, també ho fa la regió vaginal-) ja relaxar amb més facilitat la musculatura de terra pèlvic.

Aquest aprenentatge pot ser molt beneficiós en la fase de dilatació. Per això, aquest cant, portat des del sud de l’Índia per l’obstetra Frédérick Leboyer, és molt utilitzat per dones que volen donar a llum amb l’ajuda de mètodes d’alleujament no farmacològics.

Una altra tècnica vocal i corporal de referència en el Cant Prenatal és l’anomenada Psicofonía. Aquesta, es basa en aprendre a utilitzar el cos com si fos un instrument musical (el quin és alhora emissor i receptor de les vibracions). La creadora de l’mètode, Casa Louise Aucher, va demostrar que cada so ressona i vibra en una zona molt precisa de el cos així com els beneficis de treballar-los i utilitzar-los també durant el part.

En propers articles parlarem més concretament sobre el cant prenatal i com la musicoteràpia afavoreix el desenvolupament de nadons prematurs, ajuda a estimular la lactància materna i resulta efectiva per donar a llum.

A la part d’abaix de la pàgina pots deixar el teu comentari. Gràcies!

Fonts consultades:

Gabriel F. Federico, (2001). El Embarazo musical: comunicación, estimulación y vínculo prenatal a través de la Música. Ed.: Kier.

Gabriel F. Federico, (2014). Viaje musical por el embarazo: musicoterapia prenatal. Ed.: Kier.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.