Què és la Musicoteràpia?

La musicoteràpia és una disciplina de l’àrea de la salut que està en ple procés d’expansió en molts països del món. Moltíssims professionals lluiten perquè es reconegui oficialment com mereix en els països en què encara no ho està i s’esforcen a divulgar-la perquè socialment hi hagi una consciència del que realment és. No obstant això, en general, encara és poc i mal coneguda i moltes vegades es confon molt injustament amb un receptari musical. Però alhora, cada dia creix més l’interès en saber què és i en què ens pot ajudar, augmenta notablement el nombre de persones que es beneficien d’ella i els resultats de les investigacions rigoroses són realment convincents i prometedores.

En què consisteix?

La musicoteràpia busca restaurar, mantenir i/o millorar la salut física, psíquica, emocional, social, intel·lectual i comunicativa dels pacients. El musicoterapeuta qualificat se serveix de la música i dels seus elements per facilitar diferents experiències musicals (escoltes guiades, cant, composició i/o utilització de música i cançons, improvisacions amb la veu i / o instruments, música i moviment, etc.), que permetin treballar cap als objectius terapèutics. Aquests objectius, així com els diferents tipus d’intervenció, depenen de les necessitats, possibilitats, estat físic i emocional particulars de cada pacient, entre d’altres.

En quins àmbits s’aplica?

S’aplica en àmbits com l’educatiu (trastorns de l’llenguatge, d’atenció …), el geriàtric (demències, Parkinson …), en medicina (oncologia, dolor crònic, nadons prematurs, rehabilitació neurològica, cures pal·liatives …), en diversitats funcionals (autisme , Síndrome de Down …), en salut mental (trastorns psicòtics, de la conducta alimentària …), en l’àmbit comunitari (en grups en risc d’exclusió social …), en centres penitenciaris, amb dones embarassades, persones que volen fer un treball de desenvolupament personal …

Així doncs, la musicoteràpia s’aplica des de l’embaràs fins als últims moments de la vida i en persones amb trastorns o malalties i també en estat de salut. I per tant, en diferents àmbits, en varietat de col·lectius i amb pacients amb característiques i necessitats molt diverses.

Per a què s’utilitza la música?

En musicoteràpia, la música es pot utilitzar per a diverses finalitats: per facilitar l’expressió en persones amb dificultats comunicatives, per provocar respostes físiques (com augmentar o disminuir el ritme de la respiració, de la pressió sanguínia, de l’activitat muscular, provocar canvis en el sistema immunitari …), per incidir en la dimensió cognitiva (per estimular la memòria, l’atenció, orientar la realitat …), emocional (per connectar amb l’estat emocional de l’pacient, modificar-lo, evocar o despertar emocions …), per facilitar la socialització, ajudar a l’autorganització de el pacient o grup, etc.

¿Quan i com s’inicia el procés?

L’inici de l’procés comença per iniciativa pròpia del pacient o per derivació per part d’un altre professional (metge, psiquiatre, professor, psicòleg, terapeuta ocupacional …).

El musicoterapeuta que forma part d’un equip interdisciplinari, rep tota la informació necessària del pacient per part dels altres terapeutes i professionals i de el mateix pacient i/o de la seva família. Recull la història sonoro-musical del pacient, concreta els objectius i el mètode d’avaluació abans de començar el procés terapèutic i durant el procés aporta i rep informació sobre el pacient i el procés interactuant amb la resta de professionals. La intervenció pot ser enfocada com a prevenció, assistència terapèutica o rehabilitació i pot ser individual i/o grupal.

Tots hem experimentat, més o menys conscientment, d’alguna o moltes maneres, la influència de la música en nosaltres. Però, sabem com influeix la música al nostre cervell?; En què beneficia la musicoteràpia durant l’embaràs?; Com ens pot ajudar a regular l’estrès?; ¿Què és la sonoteràpia?; Anirem abordant aquests i més temes esperant que siguin del vostre interès!

A la part d’abaix de la pàgina pots deixar el teu comentari. (No cal que omplis els camps del correu electrònic i web). Gràcies!

Fonts consultades:

BRUSCIA, Kenneth.1997. Definiendo Musicoterapia. Salamanca: Amarú.

DEL CAMPO, Patxi. 1999. “La naturaleza de la musicoterapia”. Eskonews 28. Disponible a: http://www.euskonews.com/0028zbk/gaia2805es.html 

_________________. 2011. “La música en Musicoterapia”. Sonograma magazine 9.Disponible a: http://www.sonograma.org/2011/01/la‐musica‐en‐musicoterapia/

MATEOS HERNÁNDEZ, Luis Alberto. “Fundamentos en Musicoterapia”. 2011. A: Mateos Hernández, Luís Alberto (Coord.). Terápias artístico creativas. Musicoterapia, Arte Terapia, Danza Movimiento Terapia, Drama Terapia, Psicodrama. Salamanca: Amarú, p. 105‐140.

OLMO BARROS, María Jesús del. “Métodos en Musicoterapia”. 2011. A: Mateos Hernández, Luis Alberto (Coord.) Terápias artístico creativas. Musicoterapia, Arte Terapia, Danza Movimiento Terapia, Drama Terapia, Psicodrama. Salamanca: Amarú, p.145‐157.

WIGRAM, Tony. 2002. A comprehensive Guide to Music Therapy. Theory, Clinical. Practice, Rersearch and Training. London: Jessica Kingsley Publishers.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.